Sekret Marchewkowy – pyszny i zdrowy!

Malo chyba kto nie lubi marchewki, ale sadze, ze niewiele osob wie iz jadalne i zdrowe sa takze jej liscie, ktore z reguly traktuje sie jako zbedny odpad.. a wiec dla tych wszystkich osob

marchewkowa niespodzianka

Liście Marchwi

DSC_0224

Natka marchewki jest jak najbardziej jadalna. W dodatku części nadziemne warzyw korzeniowych zawierają o wiele więcej wapnia, magnezu, żelaza, potasu, karotenoidów, witaminy C i K niż części podziemne. Można jeść listki marchwi domowej i dzikiej. Liście marchwi mają ciekawy, intensywny smak, naprawdę szkoda je marnować. Ponieważ są dość twarde, można je ugotować lub zmiksować i zrobić:

Pesto z liści marchewki

Zazwyczaj części nadziemne warzyw korzeniowych zawierają o wiele więcej wapnia, magnezu, żelaza, potasu, karotenoidów, witaminy C i K niż części podziemne. Serio! Ale zanim popadniecie w totalny zachwyt, warto też zdawać sobie sprawę, że nać jednocześnie zawiera więcej błonnika i kwasu szczawiowego, które utrudniają wchłanianie mikroelementów. Nie jesteśmy przeżuwaczami, zatem nasz układ pokarmowy nie jest dostosowany do żywienia się wyłącznie zielskiem. Uwzględniając te czynniki, rachunek netto nie wychodzi już tak różowo. Ale… zielsko powinno być ważnym elementem naszej diety. Zapominamy, że jesteśmy zwierzętami wszystkożernymi i ewoluowaliśmy, podobnie jak inne gatunki – w głodzie. Więc choć zielska wszelakie trafiały do brzuchów naszych praprzodków głównie z głodu, bo pewnie jak i ich współcześni potomkowie woleliby białe bułeczki z szyneczką i golonkę z piwem, to nasze organizmy potrzebują witamin, karotenów, flawonoidów, błonnika, które to zielsko niosło. A spryt i zaradność doskonalona w toku rozwoju naszego gatunku nauczyły, że zielsko można ugotować albo… rozetrzeć między kamieniami i wtedy łatwiej je strawić.

Liście marchwi mają ciekawy, intensywny smak, naprawdę szkoda je marnować. Ponieważ są dość twarde, można je ugotować lub zmiksować, jak np Olga

sSC_0766

Pesto z liści marchewki

pęczek młodej marchwi
oliwa extra vergin
2-3 ząbki czosnku 
orzechy włoskie, laskowe lub np pestki dyni
sól, chilli 
ewentualnie parmezan lub kozi ser 

Liście marchewki umyć, osuszyć, oderwać grubsze łodyżki. Natkę warto lekko posiekać, żeby nie wkręcała się w turbinkę blendera, jeśli ostrza są już nieco tępe. Wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować. Gęstość można regulować dolewając oliwę. Jeżeli do sosu chcecie dodać parmezanu – wtedy już nie sólcie, ser jest wystarczająco słony.

Smacznego!

info wraz ze zdjeciami pochodzi ze stron

http://1000roslin.pl/liscie-marchwi/

oraz

http://pinkcake.blox.pl/2015/06/Pesto-z-lisci-marchewki.html

a autorka obu marchewkowych wpisow jest

Gosia z Trochę Innej Cukierni

ksiazka Gosi, czyli Małgorzaty Kalemba-Drożdż

Pyszne chwasty

http://pinkcake.blox.pl/2014/06/Pyszne-chwasty-Malgorzata-Kalemba-Drozdz.html

Dla mnie prawdziwa biblia dzikich roslin jadalnych okazala sie ksiazka Lukasza Luczaja

DZIKIE ROŚLINY JADALNE POLSKI

http://www.luczaj.com/jadalne.htm

ktorego zreszta mialam okazje poznac i spotkac sie z nim kilka razy.. kiedy jeszcze mieszkalam na Podkarpaciu to bylismy prawie sasiadami.. ponadto to wlasnie Lukasz przywiozl do nas pewnego dnia nowych wlascicieli Gaja Garden, ktorzy wprost zakochali sie w tym miejscu od pierwszego spojrzenia..

Polecam serdecznie obie strony, tj. 1000roslin oraz strone Gosi.. sama pierwszy adres odkrylam wczoraj w trakcie poszukiwan info nt. dzwonka rapunkuła, o ktorym wspomnialam w notce:

https://gajagarden.wordpress.com/2015/07/24/herb-garden-in-ede/

no i przezylam niemale zaskoczenie w zwiazku z magiczna roszpunka

🙂

i jeszcze ciekawostka dotyczaca marchwi zwyczajnej, choc niezwyczajnej

W przeszłości rozpowszechniona była marchew w różnych kolorach: białym, żółtym, pomarańczowym, fioletowym oraz tzw. tęczowym. Obecną popularność na świecie pomarańczowa marchew zawdzięcza Holendrom, którzy wyhodowali oraz wypromowali odmianę w tym kolorze.

800px-Carrots_of_many_colors

Marchewki o różnych kolorach

https://pl.wikipedia.org/wiki/Marchew_zwyczajna

moc pozdrowien

livia

🙂

Advertisements

2 thoughts on “Sekret Marchewkowy – pyszny i zdrowy!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s