Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

***

DSC_1083

“Kuchnia Słowian” to próba rekonstrukcji zwyczajów gastronomicznych i przepisów kulinarnych z czasów piastowskich, opierając się na danych spomiędzy VI a XIII wieku. Od strony naukowej informacje w książce poparte są badaniami archeologicznymi, zapiskami historycznymi – głównie relacjami wędrowców z dalekich krain, bardzo rozsądnie – polską tradycją, rekonstrukcjami historycznymi, wiedzą zielarską i etnobotaniczną, a wszystko zobrazowane przepisami wspartymi średniowieczną techniką i współczesnym zmysłem kulinarnym.

Książka jest naprawdę bardzo interesująca. Nie jest to pozycja specjalistyczna, skierowana do fanów rekonstrukcji historycznych, lecz niezmiernie ciekawa opowieść o potrawach, ich składnikach i przyprawach, stosowanych technikach kulinarnych, a także zwyczajach naszych przodków, która może wciągnąć każdego. Co ważne, autorzy wyjaśniają też, skąd wzięli te informacje, nadając książce rys naukowy.

DSC_1084

Jeśli chodzi o stronę redakcyjną, “Kuchnia Słowian” wydana jest w taki samym stylu, jak “Dzika Kuchnia” Łukasza Łuczaja i “Ziołowy zakątek” Klaudyny Hebdy. Główny tekst poprzedzielany jest felietonami o bardziej osobistym charakterze. Gawędziarski styl snucia opowieści sprawia, że zgrabnie się one ze sobą przenikają.

wiecej informacji na temat ksiazki na stronie Gosi z Nieco Innej Cukierni, ktorej blog odkrylam doslownie wczoraj:

http://pinkcake.blox.pl/2015/06/Kuchnia-Slowian-czyli-o-poszukiwaniu-dawnych.html

przy okazji

Małgorzaty Kalemba-Drożdż jest autorka ksiazki

Pyszne chwasty

http://pinkcake.blox.pl/2014/06/Pyszne-chwasty-Malgorzata-Kalemba-Drozdz.html

w sekrecie marchewkowym zamiescilam jej przepis na pesto z natki marchewki:

https://gajagarden.wordpress.com/2015/07/26/marchewkowy-sekret/

na jej blog trafilam poprzez rownie ciekawa strone poswiecona ziolom:

http://1000roslin.pl/

a dzisiaj kolejne ciekawe odkrycie:

ZIOLOWA WYSPA

…PEŁNA ZIÓŁ, STARYCH PRZEPISÓW, DOBRYCH MYŚLI, MGIEŁ, WIATRU…

http://ziolowawyspa.pl/

polecam

sama w chwili obecnej jestem na etapie odkrywania sekretow kuchni celtcykiej, zwlaszcza dawnej kuchni Holandii.. przy czym podobnie jak i wczesniej w Polsce, a pozniej w Hiszpanii.. interesuja mnie zwlaszcza ziola, oraz dzikie rosliny jadalne.. i generalnie wszystko jak najbardziej zdrowe i naturalne, i oczywiscie do zastosowania w zyciu codziennym tylko i wylacznie w wersji wegetarianskiej, najlepiej weganskiej..

Livia

🙂

Advertisements

One thought on “Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s