Z dniem dzisiejszym do diety Allurei dolaczyla fasolka szparagowa.
Mala ma prawie 7,5 miesiaca, a wiec to dobry moment. Poki co jeden straczek ot na probe – prosto z zielonego ogrodka babci Sili i dziadka Artidew, choc fasolka oczywiscie mieciutko ugotowana, w towarzystwie marchewki i slodkiego ziemniaka…
Od kiedy można niemowlętom podawać fasolkę szparagową? Jakie cenne składniki zawiera to warzywo? Odpowiada dietetyk.
Ok. 2-3 strączki fasolki szparagowej można dodać do niemowlęcej zupki już w 7. miesiącu życia dziecka, a potem ją zmiksować. W 11., 12. miesiącu zależnie od tego, jak dziecko radzi sobie z gryzieniem, można podać dziecku ugotowaną miękką fasolkę jako jarzynkę, wcześniej ugniatając ją widelcem. Od 11. miesiąca dziecko może samo brać strączki fasolki z talerzyka i wkładać je do buzi.
Fasolka szparagowa to warzywo, które świetnie nadaje się do nauki samodzielnego jedzenia. Dzieci zwykle ją lubią. Zawsze przed podaniem trzeba sprawdzić, czy nie ma włókien. Fasolka zawiera dużo beta-karotenu (prowitaminy A), witamin C, E oraz z grupy B, a także potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku.
dietetyk dr Halina Weker, od 17 lat kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka
…
wpisy powiazane:
🙂
2 thoughts on “Fasolka szparagowa dla niemowląt”