Syrop z daktyli – przepis

facet w kuchni

Daktyle to niezwykłe owoce – są słodsze od cukru i bardzo zdrowe przy tym. Dlatego warto wykorzystać ich naturalną słodycz jako zamiennik cukru. Daktylowce są nazywane drzewem życia.

Syrop jeśli będzie wykonany w formie gęstej pasty może być czymś w rodzaju konfitury i świetnie się nadaje do smarowania pieczywa czy jako dodatek do deserów.

Wykonanie:

Na 200 gram daktyli zalewamy 100 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody, zakręcamy słoik i zostawiamy na noc. Nazajutrz syrop gotowy. Całość zblendować lub przetrzeć przez sitko.

O właściwościach daktyli możecie przeczytać kilka słów tutaj: http://jestemglodny.net/daktyle-najzdrowsze-owoce-swiata/

View original post

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s